Mener Hemsedal-saken kan ankes til Den europeiske menneskerettsdomstolen

Jon Wessel-Aas mener Hemsedal-saken kan ankes til Den europeiske menneskerettsdomstolen.
Jon Wessel-Aas mener Hemsedal-saken kan ankes til Den europeiske menneskerettsdomstolen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldtektssaken fra Hemsedal er blitt en het potet blant profilerte jusseksperter og profilerte advokater. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jon Wessel-Aas er en norsk advokat med møterett for Høyesterett og har spesialisert seg blant annet innenfor menneskerettigheter.

Han mener saken kan ankes til Den europeiske menneskerettsdomstolen.

Det skriver Wessel-Aas på Twitter og Facebook.

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) er en internasjonal domstol som er etablert i medhold av Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

– Jeg ser at mange av dem som raser mest mot dommen i Hemsedal-saken, under henvisning til «menneskerettsjuristen» Marius Reikerås, hevder at kvinnen i saken er helt uten rettigheter og at hun ikke kan klage til Menneskerettsdomstolen (EMD), fordi hun ikke har partsrettigheter som fornærmet. Det er fullstendig feil, skriver Wessel-Aas på sin Facebook-side.

Les også: Endeleg kjenner Andrea seg trygg i Oslo

Wessel-Aas mener den fornærmede, Andrea Voll Voldum, kan anføre den norske stat ved domstolene og påtalemyndighetene for å ha krenket hennes rettigheter etter artikkel 2 og 3 som kom på vern av hennes liv og helse og mot inhuman behandling.

– Om hun ville få medhold materialt, er et annet spørsmål, men klagerett har hun, skriver Wessel-Aas videre.

Flere jusseksperter og profilerte advokater mener Borgarting lagmannsretts frikjennelse i voldtektssaken fra Hemsedal burde vært anket til Høyesterett.

Les saken: Burde vært anket til Høyesterett