Tyrkia truer med å bryte alliansen med USA

Den omstridte muslimske predikanten Fethullah Gülen i sitt hjem i Pennsylvania i USA. Foto: Charles Mostoller / Reuters / NTB scanpix
Den omstridte muslimske predikanten Fethullah Gülen i sitt hjem i Pennsylvania i USA. Foto: Charles Mostoller / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tyrkiske regjeringen advarer om at alliansen mellom Tyrkia og USA kan ryke hvis ikke amerikanerne utleverer predikanten Fethullah Gülen. Han anklages for å stå bak det mislykkede militærkuppet i Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ikke USA utleverer Gülen, ofrer de forholdet til Tyrkia for en terrorists skyld, sa justisminister Bekir Bozdag til pressefolk i hovedstaden Ankara tirsdag.

Tyrkia er medlem av NATO og har i mange år vært regnet som en svært viktig alliert for USA i Midtøsten.

Gülen avviser selv anklagene fra tyrkiske myndigheter. Den muslimske predikanten bor i eksil i USA, og amerikanske myndigheter krever å se bevis for at han var delaktig i kuppforsøket før han eventuelt kan utleveres.

Ifølge Bozdag har striden om Gülen og hans bevegelse bidratt til å forsterke antiamerikanske holdninger i Tyrkia.

Justisministeren opplyser tirsdag også at 16.000 personer er pågrepet og siktet i kjølvannet av kuppforsøket. I tillegg har flere titusen mistet jobbene sine, blant annet i rettsvesenet, militæret, mediene og helsevesenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tyrkiske medier har hevdet at det var USA som sto bak kuppforsøket, og president Recep Tayyip Erdogan har anklaget en amerikansk general for å stå på kuppmakernes side. USAs president Barack Obama har avvist beskyldningene.

Les også: Tyrkia-ekspert tror avtalen med EU ryker

– Kerry besøker Tyrkia

Tyrkia kaller inn tysk ambassadør på teppet