Flere tusen demonstrerte for kvinners rettssikkerhet

Kvinnefronten arrangerte mandag kveld en støttedemonstrasjonen for Andrea Voldum etter at tre menn i juli ble frikjent i for gjengvoldtekt i den såkalte Hemsedal-saken. Kvinnefronten krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Kvinnefronten arrangerte mandag kveld en støttedemonstrasjonen for Andrea Voldum etter at tre menn i juli ble frikjent i for gjengvoldtekt i den såkalte Hemsedal-saken. Kvinnefronten krever at rettsvesenet blir bedre til å håndtere voldtektssaker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen mennesker møtte mandag opp i ti norske byer for å demonstrere for kvinners rettssikkerhet etter dommen i den såkalte Hemsedal-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsker å stille spørsmål ved juryordningen og meddomsrett i Norge på grunn av det jeg har opplevd. Mitt håp er at det skjer en endring, sier Andrea Voll Voldum til NTB.

Hun skrev et innlegg på Facebook der hun navnga tre menn som ble frikjent for voldtekt av henne i Hemsedal i 2014.

Les også: Meddommer fikk hetsende tekstmeldinger etter voldtektsdom

En snau uke senere samlet demonstranter seg foran Stortinget og på ni andre steder i Norge med krav om bedre rettssikkerhet for kvinner. I hovedstaden sluttet 45 organisasjoner og partier opp om demonstrasjonen som Kvinnefronten hadde tatt initiativ til.

Krever opplæring

De tre mennene ble frikjent av et mindretall av dommerne i lagmannsretten. I meddomsretten mente fire av de sju dommerne, de tre fagdommerne og en lekdommer, at kvinnen ble gjengvoldtatt. Men domfellelse krever tilslutning fra fem dommere. De tre må likevel betale kvinnens sivile oppreisningskrav på 300.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedbudskapet i flere av appellene utenfor Stortinget mandag var krav om at det må skje en gjennomgang av rettssystemet og at det må bli bedre opplæring av dem som skal dømme.

– Et samfunnsproblem

Daglig leder i DIXI, Rannveig Kvifte Andresen, grep i sin appell fatt i det voldsomme engasjementet i denne saken, og sa at hun håper at dette fører til at flere anmelder voldtekt enn dagens én av ti.

Tina Skotnes fra Kvinnefronten sa at dommen i Hemsedal-saken, som nå er rettskraftig, har ført til en kollaps av tilliten til rettsstaten. Hun beskrev voldtekt som «en nærmest risikofri forbrytelse» og slo fast at omfanget av voldtekter og få anmeldelser er «et gedigent samfunnsproblem».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At et mindretall av lekdommere kan avgjøre en sak, strider mot folks allmenne rettsfølelse, sa Skotnes.

Les også: Advokat til voldtektsfrikjent: – Alle trusler vil bli anmeldt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forlatt Norge

Også i Tromsø, Bergen, Stord, Trondheim, Stavanger, Lærdalsøyri, Hemsedal, Horten og Haugesund ble det arrangert demonstrasjon mandag ettermiddag.

Advokat Arne Seland, som forsvarte en av de tiltalte i den såkalte Hemsedal-saken, sa til NRK mandag at hans klient har forlatt Norge fordi han ikke lenger kjenner seg trygg. Han mener demonstrasjonene bidrar til å piske opp stemningen.

– De bidrar bare til en enda større lynsjemobb. Vi må huske at min klient og de to andre som var tiltalt, er alle frikjent i to rettsinstanser, sier Seland.

Også en av meddommerne har fortalt om hetsende tekstmeldinger av typen «Du er en grusom person» og «Håper du blir utsatt for voldtekt».

Ikke noe galt

Voldum står for innlegget der hun navnga de tre.

– Alle må få ha sine meninger. Det gjelder også meg, og jeg har heller ikke gjort noe ulovlig, sier hun til NTB.

21-åringen sier hun har fått stor støtte, men at det også har kommet et par spesielle kommentarer.

– Noen har ment at jeg er PR-kåt, at jeg er ekkel og at det var litt min feil. Men jeg tar ikke meg nær av det, for jeg vet hva jeg har gjort. Og jeg har ikke gjort noe galt, sier Voldum.