Oppforderer til verbal jihad:Islam Net ber norske muslimer «komme seg ut på slagmarken»

Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, leder den konservative muslimske organisasjonen Islam nett. Nå ber han norske muslimer «komme seg ut på slagmarken.»
Leder av Islam Net, Fahad Qureshi, leder den konservative muslimske organisasjonen Islam nett. Nå ber han norske muslimer «komme seg ut på slagmarken.» Foto: Skjermdump YouTube
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen av den muslimske ungdomsorganisasjonen tar i bruk hellig krig-referanser. MDG-politiker mener Islam Net sin ideologi ikke skiller seg betydelig fra IS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en 55 minutter lang monolog anklager Fahad Qureshi, leder av den konservative muslimske organisasjonen Islam Net, norske muslimer for å forkaste islam sin tolkningstradisjon.

Monologen ble publisert lørdag, og er det siste stikket i en debatt mellom Islam Net og flere norske muslimer. Islam Net har høstet kritikk for at verdisynet deres er udemokratisk og ekstremistisk.

Flere norske muslimer har kritisert organisasjonen for deres kvinnesyn og syn på homofili.

I monologen oppfordrer Qureshi sine tilhengere ta til orde mot dem som ikke deler hans tolkning av islam og ber om en verbal kamp. Qureshi ber de som støtter han «komme ut på slagmarken» mot «den internasjonale progressive sekten».

– Det er foreskrevet for dere å kjempe selv om dere hater det. Selv om Allah snakker om den fysiske jihad, så vil den i hvert fall gjelde jihad med pennen. For den er mye enklere enn fysiske jihad, sier Qureshi i videoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor Aftenposten sier Qureshi at videoen oppfordrer til å skrive kronikker, og sier videoen er et oppgjør med muslimer som «legitimerer mange ting som tradisjonelt sett ikke har vært en del av islam».

Opphetet debatt

Kritikken retter seg mot navngitte norske muslimer, og Qureshi omtaler det som «kampen om islams sjel». Den samme beskrivelsen Ali Chishti brukte i en kronikk i VG hvor han gikk til angrep på Islam Net.

Vi har fått nok. Vi kan ikke lenger sitte stille. En urettferdig, blodig og farlig kamp utspilles om vår identitet og vår fremtid. Det drepes og undertrykkes i vår religions navn, det er ikke nok å ta avstand. Vi må skape en endring! skrev Chishti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også MDG sin ordførerkanditat under forrige valg, Shoaib Sultan, har i sin blogg ført flere debattinnlegg i retning Islam Net. Debatten startet etter Qureshi sitt innlegg i VG hvor han presenterte Islam Net sitt syn på homofili, steining og dødsstraff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Shoaib Sultan har kritisert Islam Net og kaller tankegangen «ekstremistisk». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Sultan har kritisert Qureshi for å «fremstille seg selv som den sanne islam.» I beskrivelsen av monologen publisert på YouTube hevder Qureshi at alle mosker står på hans side «og forkaster tolkningstradisjonen» til det han omtaler som «progressive muslimer.»

«Fahad Qureshi fjerner enhver tvil noen måtte ha om hans ekstreme meninger og holdninger gjennom denne timelange videoen. Dette er vitterlig et studium i ekstremistisk ideologi», skriver MDG-politikeren på sin Facebook-side.

Les også: Muslimer føler seg diskriminert på boligmarkedet

– Løgnaktig fremstilling

I sin blogg skriver Shoaib Sultan mandag om Islam Net sin video.

– Vi har sagt og ment at Quershi og hans ideologi ikke skiller seg betydelig fra Daesh ideologien (IS red.anm), skriver MDG-politikeren i bloggen og fortsetter:

– Og at han er i front når det gjelder radikalisering av ungdommer gjennom å bidra sterk til å skape en fiendtlig holdning mellom forskjellige borgere i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sultan skriver at «syriafarere» har hatt tilknytning til Islam Net.

– Nå i denne videoen etterlater han ingen tvil på at vi har rett, og han er ekstremist. Quershi, «You walk like a jihadist, talk like a jihadist, and you declare jihad like a jihadist», og du er sur på oss når vi kaller deg ekstremist? skriver MDG-politikeren.

– Vi hører til en «internasjonal sekt» som har mer enn 1,4 milliard muslimer, og cirka fem milliarder andre som medlemmer. Det «hemmelige» navnet på denne internasjonale sekten er menneskeheten. Vi er samlet i en syk og forvrengt tro på at alle menneskene på jorden, uavhengig av religion, bakgrunn eller hudfarve, kan leve sammen i gjensidig respekt og harmoni, uten at vi skal trenge å stemple hverandre for det ene eller andre, eller ta livet av noen.

Les også: Shaib Sultan ber muslimer går i homoparade