Flere drept før lokalvalg i Sør-Afrika

Gutter sykler forbi en tilhenger med plakater for partiet ANC før lokalvalget i Vuwani i Limpopo-provinsen. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix
Gutter sykler forbi en tilhenger med plakater for partiet ANC før lokalvalget i Vuwani i Limpopo-provinsen. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Johannesburg (NTB-AP-Ritzau): Sør-Afrikas lokalvalg har fått en dyster start, med minst tolv drepte aktivister og kandidater. Politiet har nedsatt en spesialstyrke som skal etterforske drapene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste fant sted i den østlige KwaZulu-Natal-provinsen. Et motiv bak drapene skal være muligheten for å fast jobb i et land hvor over 25 prosent er arbeidsløse, sier leder Gareth Newham ved instituttet for sikkerhetsstudier.

– Disse menneskene går fra å være arbeidsløse til plutselig å ha råd til en mye bedre livsstil, så det er en intens konkurranse om posisjonene, sier Newham. Han legger til at en annen faktor er at folk i «90 prosent av tilfellene» kommer unna med drapene.

Presidentens kontor hevder at de lokale valgene går fredelig for seg.

ANC, som har vært Sør-Afrikas dominerende parti, ser ut til å tape flere storbyer under lokalvalget onsdag. Det hovedsakelig hvite opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA) kan ende med makten i Johannesburg, Pretoria og Port Elizabeth. Den svarte befolkningen er sinte på ANC og president Jacob Zuma for ikke å ha levert arbeidsplasser og en bedre økonomi til den fattige, svarte befolkningen. Halvparten av unge under 25 år er uten arbeid. Mange har også sett hvordan Zuma har levd et ekstravagant liv og fått statskassen til å renovere sin egen bolig for over 100 millioner kroner, og andre topper i ANC har benyttet posisjonene til å skaffe seg økonomiske fordeler. (©NTB)