Meny

Fagfolk kritiske til effekten av spabehandling

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter har vurdert den påståtte effekten av behandlinger som tilbys på norske spasentre. De er kritiske til det som loves.

VG har bedt flere norske spa om å legge fram ingredienslister og dokumentasjon på effekt av ulike behandlinger. Deretter er det gjennomgått av eksperter.

– Her er det masse overdrevne beskrivelser og ting som åpenbart ikke har noe med vitenskap å gjøre, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket. Han mener at det praktisk talt ikke er mulig å få reelle, varige forandringer på kropp og helse ved hjelp av en spabehandling.

Ola Lillenes er informasjonssjef ved Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin ved Universitetet i Tromsø. Han er bekymret for at folk med reelle helseproblemer kan tro at spabehandlinger kan hjelpe dem til å bli friske.

– Hvis du har et helseproblem som du kanskje ikke finner en kur på hos legen din, er det en viss mulighet for at du jakter løsninger andre steder. Som smertepasient vil du nok være ekstra obs på signalfraser som «smertelindrende» og betennelsesdempende, sier han.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus