Australia ligger ikke der kartet sier

Det berømte Operahuset i Sydney ligger ikke nøyaktig der du tror – eller der kartet sier- hele landet har nemlig flyttet seg nordover raskere enn forskerne har trodd. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Det berømte Operahuset i Sydney ligger ikke nøyaktig der du tror – eller der kartet sier- hele landet har nemlig flyttet seg nordover raskere enn forskerne har trodd. Illustrasjonsfoto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forskere i Australia må beregne landets nøyaktige plassering på kloden på nytt. Kontinentet flytter seg nemlig raskt nordover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontinentalplatene flytter for tiden på seg slik at kontinentet skyves nordover med en hastighet på 7 centimeter nordover. Det høres kanskje ikke spesielt raskt ut, men i geologisk sammenheng er det betydelig raskere enn forskerne har trodd tidligere. Over tid har dette ført til at Australia nå ligger rundt halvannen meter lenger nord enn kartene viser.

Å beregne den nøyaktige posisjonen på nytt er viktig for at navigasjonssystemer som GPS skal fungere skikkelig, sier forsker Dan Jaksa ved Geoscience Australia, som skal stå for den nye beregningen. Neste år offentliggjøres tallene som skal vise hvor Australia vil være i 2020. De vil dermed plassere landet litt lenger nord enn der det faktisk er i dag, omtrent som når man kjøper barneklær med litt ekstra plass «til å vokse i».

Dagens posisjon er basert på tall som ble oppdatert i 1994.

Personvernpolicy