Tyrkias regjering vil ha samarbeid om ny grunnlov

Statsminister Yildirim sier regjeringen vil samarbeide med opposisjonen om Tyrkias nye grunnlov. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix
Statsminister Yildirim sier regjeringen vil samarbeide med opposisjonen om Tyrkias nye grunnlov. Foto: Umit Bektas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen i Tyrkia er innstilt på å samarbeide med opposisjonspartiene om å skrive et forslag til ny grunnlov, sier statsminister Binali Yildirim.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle de store partiene er klare til å ta fatt på arbeidet med en ny grunnlov, sa Yildirim til journalister i hovedstaden Ankara mandag. Han sier dette ble avklart på et møte mellom president Recep Tayyip Erdogan og to opposisjonsleder tidligere på dagen.

Ifølge Yildirim er første skritt på veien til en ny grunnlov å vedta en «mindre endring» i kjølvannet av kuppforsøket i landet, men han sa ikke hva denne endringen innebærer.

– Det vil komme en mindre endring for å fjerne hindre i grunnloven, og arbeidet med dette er i gang, sa statsministeren.

Etter det begynner arbeidet med å få på plass en helt ny grunnlov, noe som har vært blant de mest omdiskuterte sakene i tyrkisk politikk de siste månedene. Dagens grunnlov ble skrevet etter et kupp i 1980, og regjeringen har lenge tatt til orde for å endre den. Erdogan og regjeringspartiet AKP ønsker et styresett der presidenten velges direkte og er både stats- og regjeringssjef, men Yildirim sa ikke noe om dette mandag.

Det pro-kurdiske partiet HDP var ikke invitert til mandagens møte, men Yildirim sier også HDP kan delta i grunnlovsprosessen.

Personvernpolicy