Selvmordsbomberen i Tyskland skulle deporteres

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 27 år gamle syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach søndag, skulle deporteres til Bulgaria, opplyser tyske myndighetene. IS tar på seg skylden for Ansbach-angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge innenriksministeren i Bayern, Joachim Hermann, kom 27-åringen til Tyskland for to år siden og søkte asyl.

Søknaden ble avslått for ett år siden, men mannen hadde fått midlertidig opphold i Tyskland og bodde i en kommunal leilighet.

Ifølge Herrmann har mannen forsøkt å ta sitt eget liv to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

Han skulle nå deporteres til Bulgaria, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i Tyskland.

– Sverget troskap til IS

Det er funnet en video der den syriske asylsøkeren som sprengte seg i Ansbach, sverger troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, opplyser delstatsmyndighetene i Bayern.

Videoen ble funnet på 27-åringens telefon, opplyser myndighetene. De opplyser også at det er funnet bombemateriale og «voldelige videoer» hjemme hos mannen.

IS hevder de står bak angrepet i den tyske byen Ansbach.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremistgruppen hevder via sin nyhetstjeneste Amaq at de står bak angrepet, og omtaler 27-åringen som en av gruppens «soldater».

Meldingen kom kort tid etter at det ble kjent at 27-åringen sverget troskap til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi. Tyske myndigheter har imidlertid ikke fastslått noen direkte forbindelse mellom 27-åringen og personer tilknyttet ekstremistgruppen.

Ingen livstruende skadd

Tolv personer ble skadd i eksplosjonen, som skjedde like etter klokken 22 søndag kveld. Tilstanden beskrives som alvorlig for tre av de skadde, men ingen skal være livstruende skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visepolitimester Roman Fertinger sier det er blitt sikret spor i løpet av natten. Det er også tatt opp vitneforklaringer. Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff. Innenriksminister Herrmann sier det er viktig at det blir gjennomført en grundig etterforskning av angrepet, som han mener kan forsterke folks frykt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette ikke griper om seg, sier ministeren.

Myndighetene forsøker å avklare om eksplosjonen var et islamistisk motivert angrep, noe Herrmann sier ikke kan utelukkes. Statsadvokat Michael Schrotberger sier det blir viktig å kartlegge hvem gjerningsmannen hadde kontakt med.

Les også: 16-åring pågrepet i forbindelse med München-massakren

Avvist

Det ble først opplyst at eksplosjonen skjedde i en vinbar i sentrum av den bayerske byen, men ordføreren sier det skjedde ved inngangen til en utendørskonsert med et publikum på rundt 2.500 mennesker. Mannen forsøkte å komme seg inn på konserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett.

En polititalsmann sier mannen som døde, hadde en ryggsekk. Politiet tror han hadde bomben i denne sekken og at han handlet alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 200 politifolk og 350 redningsarbeidere deltok i den omfattende aksjonen etter at bomben gikk av.

Flere angrep

Det pågår for tiden en musikkfestival i Ansbach, og det er mange tilreisende til byen.

Bayern og Tyskland har den siste tiden vært åsted for flere oppsiktsvekkende angrep. Fredag kveld ble ni personer skutt og drept i München av en 18-åring som deretter tok sitt eget liv.

I Würzburg angrep en 17 år gammel gutt flere togpassasjerer med øks sist mandag, og søndag kveld ble en kvinne drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg.