Nær medarbeider av Gülen pågrepet i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter har pågrepet en mann de mener er Fehtullah Gülens høyre hånd. Gülen (bildet)  lever i selvpålagt eksil i USA. Foto: Greg Savoy / Reuters TV / NTB scanpix
Tyrkiske myndigheter har pågrepet en mann de mener er Fehtullah Gülens høyre hånd. Gülen (bildet) lever i selvpålagt eksil i USA. Foto: Greg Savoy / Reuters TV / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ankara (NTB-AFP): Tyrkiske myndigheter har arrestert en mann de beskriver som Fehtullah Gülens høyre hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Recep Tayyip Erdogan beskylder Gülen, en imam som lever i selvpålagt eksil i USA, for å stå bak det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia forrige helg.

Halis Hanci, som myndighetene beskriver som Gülens høyre hånd, ble pågrepet i provinsen Trabzon ved Svartehavet, opplyser en tjenestemann lørdag. Han sier Hanci «tilsynelatende» reiste inn i Tyrkia to dager før kuppforsøket.

Tidligere lørdag meldte det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu at Gülens nevø var pågrepet nordøst i landet og skulle sendes til hovedstaden Ankara for å bli avhørt. Ifølge Anadolu risikerer nevøen å bli anklaget for å tilhøre en terrororganisasjon.

Fram til 2013 regnet Erdogan Gülen blant sine allierte, mens de nå er bitre politiske fiender. Tyrkia prøver å få Gülen utlevert fra USA, mens Gülen selv har bedt USA motstå dette og nekter for å ha hatt noe med kuppforsøket å gjøre.

Gülen grunnla organisasjonen Hizmet, som beskrives som en moderat konservativ bevegelse. Hizmet har støtte fra rundt åtte millioner tyrkere og driver både skoler og veldedige organisasjoner. Erdogan beskylder Gülen for å ha bygget opp en stat i staten og for å ha planlagt kuppet med mål om å opprette en islamistisk stat i Tyrkia. (©NTB)

Personvernpolicy