Kjente toner da Trump kom til sine egne

Donald Trump gjentok flere av sine kontroversielle forslag – og langet igjen ut mot Hillary Clinton – da han talte til Republikanernes landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump ble klappet inn på scenen på landsmøtets siste dag i Cleveland etter en hyllende introduksjon fra datteren Ivanka.

– Jeg tar ydmykt og takknemlig imot nominasjonen til presidentvalget, sa Trump til jubel og trampeklapp, før han ble med på salens taktfaste rop. «USA! USA! USA!».

Avbrutt

Deretter var det tid for talen som landsmøtedelegatene har ventet på hele uken. Deler av talen var lekket ut på forhånd, og som ventet lovet Trump å «gjenopprette tryggheten» i USA.

– Jeg har en beskjed til dere alle: Forbrytelsene og volden som plager nasjonen i dag, skal få en slutt, sa presidentkandidaten.

Deretter gikk det slag i slag med kjente forslag om blant annet innvandringsstopp fra alle land som er «svertet av terrorisme», noe som blant annet innebærer full stans for flyktninger fra Syria. Han gjentok også at USA skal bygge en mur langs grensen mot Mexico, men før han kom så langt, ble han avbrutt av en fredsaktivist i salen.

Medea Benjamin fra organisasjonen Code Pink ble stanset mens hun forsøkte å rulle ut et banner, men hun fikk ropt «No walls» – ingen murer – mens hun ble ført ut av sikkerhetsvaktene.

Etter å ha varmet opp publikum med statistikk over alvorlig kriminalitet, som har økt det siste året, men som har falt om man ser Barack Obamas presidentperiode under ett, snakket Trump om den trusselen han mener den ulovlige innvandringen utgjør. Den ble koblet til både kriminalitet og trygghet, samt press på skole, jobber og den amerikanske økonomien. Sistnevnte lover Trump å få fart på med «millioner av jobber og milliarder i velstand». Han vil også reforhandle det han mener er ufordelaktige handelsavtaler med Kina.

Se video: Her roper Trump: «USA! USA! USA!»

USA først

Trump gjorde det også klart at han skal sette USA først og sette USAs interesser høyere en verden. Han ga eksempler på hvordan han mener USA «gang på gang er ydmyket i utlandet», blant annet da utenriksstasjonen i Benghazi i Libya ble angrepet. Det ble ett av mange steder der talen ble like mye en tirade mot Demokratene som en tale for hans egen politikk.

– USA og verden er langt mindre trygg og stabil enn før Obama bestemte seg for å la Hillary Clinton styre vår utenrikspolitikk. La oss slå henne i november, sa han og la til at han tror Obama virkelig angrer på utnevnelsen av Clinton.

– Død, ødeleggelse, terrorisme og svakhet er hennes ettermæle, langet han ut mot kvinnen som neste uke formelt blir utnevnt til å stille mot Trump i presidentvalget i november.

I utenrikspolitikken lover Trump også å få slutt på islamistisk terrorisme og sikre en rask seier over IS. Han mildnet noe av kritikken mot NATO, som han mener har tatt et skritt «i riktig retning» ved å rette mer oppmerksomhet mot å bekjempe terrorisme.

Trampeklapp

Etter å ha holdt den lengste amerikanske landsmøtetalen på lang tid, gjentok Trump mottoet om å gjenreise USAs storhet.

Til tonene av Frees 1970-tallshit «All Right Now» fikk han hele familien og visepresidentkandidat Mike Pierce opp på scenen til trampeklapp i salen, mens ballonger i nasjonalfagene rødt hvitt og blått dalte ned fra taket. Utenfor lyste fyrverkeri opp himmelen og markerte at det fire dager lange landsmøtet er over.

Se video: Trump gjentok i natt: – Vi skal bygge den store muren!

Personvernpolicy