Duterte vil slutte fred med islamister

President Duterte vil ha fred med opprørerne sør i landet. Foto: Lean Daval jr. / Reuters / NTB scanpix
President Duterte vil ha fred med opprørerne sør i landet. Foto: Lean Daval jr. / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Isabela (NTB-AFP): Filippinenes president Rodrigo Duterte øker innsatsen for å skape fred med de islamistiske opprørerne sør i landet. Han ber Abu Sayyaf stanse volden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Duterte besøkte torsdag øya Basilan, som er en av basene for islamistgruppen Abu Sayyaf. Der talte han til politiske og militære ledere.

– Jeg ber om fred, selv med Abu Sayyaf. Dere har begått forbrytelser, drept folk ... Dere tenker ikke på annet enn hat, sa Duterte. Han er den første filippinske presidenten fra sør og den første med muslimske aner.

– Vi må stoppe denne krigen, sa han og la til at «hvert eneste filippinske liv er dyrebart».

Abu Sayyaf er et nettverk bestående av noen hundre militante islamister og ble dannet på 1990-tallet med penger fra Osama bin Ladens al-Qaida. Det er en radikal gruppe som dukket opp i forlengelsen av et flere tiår langt opprør blant muslimske separatister, et opprør som har kostet over 100.000 mennesker livet. Abu Sayyaf har tjent millioner av dollar på kidnappinger og løsepenger, en praksis som ikke er utbredt blant de andre islamistgruppene i landet.

I september i fjor ble nordmannen Kjartan Sekkingstad bortført av gruppen. To canadiere som ble bortført samtidig, er blitt drept etter at kravene om løsepenger ikke er innfridd. Sekkingstad holdes fortsatt som gissel. (©NTB)

Personvernpolicy