Studentleder dømt for demonstrasjoner i Hongkong

Joshua Wong mens han venter på kjennelsen. Han ble funnet skyldig i lovbrudd i forbindelse med demnokratidemonstrasjonene i Hongkong høsten 2014. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix
Joshua Wong mens han venter på kjennelsen. Han ble funnet skyldig i lovbrudd i forbindelse med demnokratidemonstrasjonene i Hongkong høsten 2014. Foto: Bobby Yip / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hongkong (NTB-AFP): Studentleder Joshua Wong i Hongkong ble torsdag funnet skyldig i å ja deltatt i en demonstrasjon som utløste masseprotester for demokrati i storbyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wong, som omtaler rettssaken som politisk forfølgelse, er dømt for å ha deltatt i en ulovlig forsamling. Han risikerer fem års fengsel. Sammen med andre studenter klatret han i september 2014 inn på et område som tilhører et regjeringsbygg i Hongkong. Dette utløste massedemonstrasjoner som endte med at politiet brukte tåregass for å spre folkemengden.

To andre studentledere – Alex Chow og Nathan Law – ble også funnet skyldige i den samme saken. For Chows del gjelder kjennelsen både deltakelse i demonstrasjonen og å ha oppfordret andre til å delta. Alle tre er sluppet fri mot kausjon i påvente av straffeutmålingen, som skal være klar 15. august.

19 år gamle Wong sto i spissen for det som fikk navnet paraply-bevegelsen og som fikk store deler av millionbyen til å stoppe opp i to måneder på tampen av 2014 mens innbyggerne krevde at Kina skulle tillate helt frie valg av ledere for enklaven.

Hongkong var en britisk besittelse fram til 1997. Da ble byen og resten av territoriet overlevert til Kina, men den styres fortsatt separat fra resten av landet under mottoet «ett land, to systemer». Det er tidvis stor misnøye med Beijings innblanding i Hongkongs politiske liv, blant annet når det gjelder gjennomføring av valg og hvem som får stille. (©NTB)

Personvernpolicy