Dommer i USA ber staten utstede kjønnsnøytralt pass

Denver (NTB-AP): En føderal dommer oppfordrer USAs utenriksdepartement til å utstede et kjønnsnøytralt pass til en tidligere matros som ikke identifiserer seg som mann eller kvinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dana Zzyym fra Colorado nektet å krysse av for mann eller kvinne i søknadsskjemaet og ble derfor nektet pass. Saken skal være den første i sitt slag i USA.

– Jeg er verken mann eller kvinne, jeg er interkjønnet, sier Zzyym, som ble født med det som omtales som «tvetydige ytre kjønnskarakteristika». Zzyym ble oppdratt som gutt, men identifiserer seg altså ikke lenger som mann, og heller ikke som kvinne.

Myndighetene mener systemet med å bekrefte identitet vil bli snudd på hodet dersom det utstedes kjønnsnøytrale pass, fordi bakgrunnssjekker støtter seg på førerkort og fødselsattester, som kun anerkjenner to kjønn.

Zzyym gikk til sak mot staten og har nå fått tydelig støtte fra dommer R. Brooke Jackson. Johnson antyder også at han kan komme til å utstede en rettslig ordre som pålegger myndigheten å utstede et kjønnsnøytralt pass. Dommeren virket til tider oppgitt og mener utenriksdepartementet må innse at vi er inne i en tid der kjønnsidentitet ikke er så enkelt som før.

– Det er mye som forandrer seg i verden, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy