Pågripelser etter flaggbrenning i Cleveland

Et medlem av Det revolusjonære kommunistpartiet pågripes i forbindelse med flaggbrenningen utenfor Republikanernes landsmøte. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB scanpix
Et medlem av Det revolusjonære kommunistpartiet pågripes i forbindelse med flaggbrenningen utenfor Republikanernes landsmøte. Foto: Adrees Latif / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Cleveland (NTB-AP): Politiet i Cleveland har tatt hånd om et titall personer etter at det oppsto bråk da demonstranter brente et flagg utenfor Republikanernes landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demonstrasjonen var den mest turbulente siden det fire dager lange landsmøtet startet mandag. En stund var situasjonen såpass kaotisk at delegater og journalister ikke klarte å komme seg inn i møtelokalene. Politiet opplyser at to av deres folk ble angrepet og fikk lettere skader. Mellom 10 og 16 personer er pågrepet og kan vente seg en siktelse.

Carl Dix i Det revolusjonære kommunistpartiet sier de arrangerte flaggbrenningen som «et politisk uttrykk om forbrytelser begått av det amerikanske imperiet».

– Det er ikke noe stort ved USA, sier Dix.

Politiet grep inn så snart flagget begynte å brenne, og brannvesenet slukket ilden raskt. Det oppsto håndgemeng, og politiet holdt folk nede og satte på dem håndjern. Etter rundt ti minutter var situasjonen under kontroll.

En av de pågrepne er Gregory «Joey» Johnson, som i 1984 ble pågrepet for flaggbrenning utenfor Republikanernes landsmøte i Dallas. Den saken gikk helt til topps i rettssystemet og endte i 1989 med at USAs høyesterett erklærte at flaggbrenning er en beskyttet ytring i henhold til grunnloven. Mange oppfatter likevel det å brenne flagget som svært provoserende og respektløs i et land der mange har stor respekt og sterke følelser knyttet til flagget. (©NTB)

Personvernpolicy