Erdogan: Mulig andre land involvert i kuppforsøket

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre land kan ha vært involvert i kuppforsøket, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han erklærer tre måneders unntakstilstand på grunn av «terrortrusselen».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mulig kuppforsøket ikke er over, det kan være flere planer, sier Erdogan etter et møte med sitt eget sikkerhetsråd onsdag kveld.

På en pressekonferanse opplyser han at unntakstilstand skal råde de neste tre månedene. Det er nødvendig for å slå ned på kuppmakerne, mener Erdogan, som sier landet står overfor en terrortrussel etter kuppforsøket.

Alle «virus» innenfor de væpnede styrkene skal utslettes, framholdt han.

Siden presidenten lovet full utrensking av «forrædere» rett etter kuppforsøket i helgen, har rundt 50.000 offentlig ansatte blitt sparket eller suspendert. Nesten 10.000 er pågrepet.

Onsdag lovet Erdogan at utrenskingen skal fortsette, og han sammenlignet prosessen med en kreftsvulst som må fjernes.

Les også: Tyrkia fortsetter klappjakten på antatte kupptilhengere

Peker på «andre land»

Presidenten anklager tilhengere av den USA-baserte predikanten Fethullah Gülen, som er en skarp Erdogan-kritiker, for å stå bak kuppforsøket. Gülen avviser anklagene, men regjeringen omtaler nå bare Gülens bevegelse som «Fethullahs terroristorganisasjon».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unntakstilstand er nødvendig for å raskt å kunne fjerne alle elementer av terroristorganisasjonen som er involvert i kuppforsøket, sa Erdogan til pressen i presidentpalasset i Ankara onsdag kveld.

Bare en drøy halvtime tidligere lot han seg intervjue på direkten av den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera. Der sa han at andre land kan ha hatt en finger med i spillet i det mislykkede militærkuppet forrige helg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tyrkisk storaksjon etter kuppet bekymrer

Etterretningssvikt

Det er satt i gang undersøkelser og etterforskning med mål om å avsløre om fremmede makter var involvert i kuppforsøket natt til lørdag, sa Erdogan.

Den tyrkiske presidenten sier at det skjedde en svikt i landets etterretningstjeneste.

– Det er vanskelig å alltid se svakhetene som nasjonen kan ha, sier han og legger til at også andre land har opplevd lignende tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Tidligere flyvåpensjef anklages for kuppforsøk

Gülens religiøse og sosiale bevegelse Hizmet har flere millioner tilhengere og kontrollerer en rekke mediebedrifter, skoler og kultursentre. Men den 75-årige predikanten, som tidligere var en nær alliert av Erdogan, avviser enhver befatning med hærens kuppforsøk. Gülen har bodd i Pennsylvania i selvpålagt eksil siden slutten av 1990-tallet.

Les også: Nye aksjoner mot mistenkte kuppmakere i Tyrkia

Tyrkia krever at landets NATO-allierte utleverer ham. Men USA har slått fast at de trenger «bevis, ikke beskyldninger» for Gülens medvirkning til kuppforsøket dersom en utlevering skal kunne vurderes.