May skal lage brexit-veikart

Theresa May reiser på sitt første utenlandsbesøk som statsminister denne uken. Turen går til Berlin og Paris. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB scanpix
Theresa May reiser på sitt første utenlandsbesøk som statsminister denne uken. Turen går til Berlin og Paris. Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

London (NTB-AFP): Statsminister Theresa May besøker Berlin og Paris denne uken for å starte jobben med å lage et veikart ut av EU for Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En uke etter at hun tok over etter David Cameron, drar May på sitt første utenlandsbesøk som britisk statsminister. Onsdag møter hun sin tyske kollega Angela Merkel, mens Frankrikes president François Hollande tar imot henne dagen etter. Fra statsministerens kontor i Downing Street heter det at May vil prøve å bygge et personlig forhold og forklare at regjeringen trenger tid før den kan utforme et mål for utmeldelsen.

– Jeg er fast bestemt på at Storbritannia skal lykkes med utmeldelse, og derfor har jeg bestemt for å besøke Berlin og Paris så kort tid etter at jeg ble utnevnt, sier May.

– Jeg undervurderer ikke utfordringene ved å forhandle en vei ut av EU, og jeg tror fullt og fast at evnen til å snakke åpent og ærlig om sakene som venter oss, vil være et viktig moment for å lykkes, sier May. To viktige utfordringer er spørsmålet om fri bevegelse over landegrensene og tidspunktet for å utløse artikkel 50 i Lisboatraktaten. Den starter den to år lange nedtellingen før Storbritannia skal være ute av EU.

May vil gi klar beskjed om hvor viktig britene mener det bilaterale forholdet til landets europeiske partnere er.

– Det gjelder ikke bare nå, men også etter at vi har forlatt unionen. (©NTB)

Personvernpolicy