Forsker: – Russland anser Norge som en utpost

Oslo (NTB): Russland ser på Norge som en amerikansk utpost med begrenset mulighet til å bestemme over egen utenrikspolitikk, tror forsvarsforsker Tor Bukkvoll.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at NATO vedtok å utplassere styrker i Baltikum og Polen under toppmøtet i Warszawa, har spenningen økt mellom NATO og Russland – noe som også påvirker forholdet mellom Russland og Norge, skriver Klassekampen.

– Russland ser at disse styrkene er for små og lette til å utgjøre en trussel. Men de frykter at dette er starten på en gradvis større militær oppbygning opp mot grenseområdene, sier forsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til avisen. I likhet med Tormod Heier ved Forsvarets høgskole, tror Bukkvoll at Russland kan ønske å krenke norsk territorium for å beskytte atomstyrkene på Kolahalvøya i en krisesituasjon.

– Under sovjettiden var det planer om en utvidet sikkerhetssone, som vil komme i strid med norske interesser. Det er ikke utelukket at de ser likt på det i dag. (©NTB)

Personvernpolicy