Påstått kuppleder pågrepet i Tyrkia

Artikkelen fortsetter under annonsen

En oberst og juridisk rådgiver som beskyldes for å være en av lederne bak kuppforsøket i Tyrkia, er pågrepet, melder nyhetsbyrået Anadolu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muharrem Kose var juridisk rådgiver for generalstaben i det tyrkiske forsvaret og ble tidlig utpekt som en av lederne bak det mislykkede kuppforsøket natt til lørdag.

Pågripelsen av Kose skjedde tirsdag, parallelt med at flere tusen er arrestert eller avskjediget i en varslet «utrenskning» av statsapparatet, militæret og akademia. I tillegg krever Tyrkia at USA utleverer den religiøse lederen Fethullah Gülen, som lever i selvpålagt eksil der. Også Gülen beskyldes for å stå bak kuppforsøket som ble slått ned.

USA har mottatt dokumenter om Gülen fra tyrkiske myndigheter, men det er uklart om det har kommet en formell begjæring om utlevering.

– Jeg kan ikke bekrefte at det har kommet en slik formell forespørsel, men jeg kan bekrefte at tyrkiske tjenestemenn har sendt over elektroniske dokumenter som vi nå går gjennom, sier talsmann Josh Earnest i Det hvite hus.

– USA støtter ikke individer som konspirerer for å styrte demokratisk valgte regjeringer, sier Earnest, men legger også til at personer som bor i USA, har krav på rettssikkerhet og at formelle prosedyrer følges.