Trump formelt valgt til presidentkandidat

Her blir Donald Trump valgt til presidentkandidat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump ble tirsdag kveld formelt valgt som Republikanernes kandidat til høstens presidentvalg i USA. I en videohilsen sier Trump at han er stolt av å være partiets kandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede før alle delstatene og territoriene hadde lest opp sine stemmer, hadde Trump oppfylt kravet om minst 1.237 delegatstemmer for å bli partiets kandidat. Landsmøtet har også valgt Indiana-guvernør Mike Pence som visepresidentkandidat. Han ble valgt ved akklamasjon.

Det var sønnen Donald Trump jr. som ga faren stemmene som sendte ham over grensen på 1.237 stemmer. Trump junior er på landsmøtet som delegat for hjemstaten New York, og det var nettopp New York-stemmene som skulle til for å sikre nominasjonen for eiendomsmagnaten.

Stolt familie

– Det er en ære for meg å sende Donald Trump over listen i delegatopptellingen i kveld, sa sønnen. Landsmøtesalen brøt ut i applaus og jubel, mens en instrumentalversjon av Frank Sinatras «New York, New York» ble spilt over lydanlegget.

Delegasjonen fra New York meldte først pass da den ble bedt om å lese opp sine stemmer, men kom inn på akkurat riktig tidspunkt. Mye tyder på at det var en planlagt del av dramaturgien at det var nettopp New York og Trump junior som skulle levere de avgjørende stemmene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er utrolig. Det er surrealistisk. Jeg er så stolt av faren min. Vi er alle stolte. Han er den ultimate outsider, og han klarte det. Vi er så stolte av ham, sa Trumps eldste datter Ivanka rett etter at nominasjonen var et faktum.

Tiffany Trump om faren: – Han er beskyttende og snill

Avstemning ved opprop

Avstemningen på landsmøtet skjedde ved at delegasjonslederen for hver enkelt delstat leste opp hvordan delegatstemmene, som ble avgjort i nominasjonsvalgene, er fordelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppropet skjer alfabetisk og startet dermed med Alabama i sør. Siste stat ut var Wyoming, men det hele var altså avgjort i god tid før det var deres tur.

Hver delstats delegasjon åpnet sitt innlegg med noen linjer patriotisk skryt om hvorfor nettopp deres stat er den mest fortreffelige i unionen. Opplesningene ble fulgt av jubel fra salen, ikke minst når statene oppga hvor mange stemmer de ga til mannen de allerede omtalte som «partiets kandidat» og «USAs neste president».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trump, Jr om faren: – Vil gjøre USA bedre enn noen gang før

Videohilsen

Rundt halvannen time etter at nominasjonen var et faktum, dukket hovedpersonen selv opp på storskjerm, via en videolink fra New York.

– Jeg lanserte mitt kandidatur for rundt ett år siden, og i dag er den prosessen avsluttet. Jeg er så stolt av å være deres kandidat, og jeg gleder meg til torsdag. Da skal jeg dele tankene mine om hvordan vi kan skape en bedre fremtid, sa Trump.

– Det kommer til å bli et lederskap som setter den jevne amerikaner i sentrum. Vi må skape jobber, vi må bygge opp igjen det utarmede forsvaret. Vi skal ha sterke grenser. Vi skal bli kvitt IS, og vi kan og må gjenopprette lov og orden, sa den nyvalgte kandidaten og lovet å utdype dette når han taler til landsmøtet på torsdag.