Landbruket vil bekjempe jordbærangrep med forbudte sprøytemidler

Jordbær med gråskimmelsopp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Jordbær med gråskimmelsopp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Landbruksrådgivning ønsker godkjennelse til å bruke plantevernmidler som ble forbudt på 90-tallet for å bekjempe sopputbruddet som ødelegger jordbæravlinger sør i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soppen gråskimmel er blitt resistent mot dagens midler flere steder, og landbruket frykter at resistensen skal spre seg, skriver Nationen.

– Det er ikke så mye ny kjemi som kommer, men gamle soppmidler som det ikke er utviklet resistens mot, kan bli brukt. Vi jobber for å få tilbake en del av de gamle midlene, sier fagkoordinator Sigrid Mogan i Norsk Landbruksrådgivning. Ett av midlene er captan, som ble forbudt grunnet mistanke om at det kunne være kreftfremkallende. Middelet brukes fortsatt i EU, Canada og USA.

– Dersom resistensproblemet er omfattende, er det åpning i dagens regelverk for å søke om dispensasjon om bruk av sprøytemidler som i utgangspunktet er tatt ut av markedet, sier statssekretær Terje Halleland (Frp) i Landbruks- og matdepartementet til avisen. Han møtte Norges Bondelag og Agderbær for å snakke om den ekstraordinære jordbærsituasjonen mandag.

Mattilsynet, som tar imot eventuelle søknader om dispensasjon, sier at det vil ta hensyn til den alvorlige resistens-situasjonen ved en vurdering.