Australske Kevin Rudd ønsker å lede FN

Kevin Rudd sikter mot toppen i FN. Arkivfoto. Renee Melides / Reuters / NTB scanpix
Kevin Rudd sikter mot toppen i FN. Arkivfoto. Renee Melides / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Australias tidligere statsminister Kevin Rudd har bedt landet nominere ham til jobben som FNs generalsekretær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Julia Bishop bekrefter mandag at Rudd har bedt om regjeringens støtte til hans kandidatur til å bli Ban Ki-moons arvtaker. Ban går av når hans andre femårsperiode er slutt ved årsskiftet.

Avgjørelsen om hvorvidt Australia skal stille seg bak Rudd blir tatt av landets neste regjering, som blir kunngjort mandag etter valget for to uker siden.

– Kevin Rudd har bedt den australske regjeringen nominere ham, og som statsministeren har antydet ved flere anledninger, er dette en sak som skal avgjøres i et regjeringsmøte, sier Bishop til Sky News.

Rudd, en kinesisktalende eksdiplomat som også har vært utenriksminister, er for tiden basert i New York der han leder Asia Society Policy Institute. Han ble valgt til statsminister for Labor i Australia i 2007, men ble dumpet av partiet tre år senere. I 2013 kom han tilbake som statsminister og fikk tilnavnet «resirkulerte Rudd». De siste fire årene har landet hatt fire statsministre, inkludert Rudd.

Noe av det han blir husket for er at han i sin første periode, nærmere bestemt 13. februar 2008, ba landets urbefolkning aboriginene om unnskyldning for de såkalte «stjålne generasjonene». I flere tiår helt fram til 1970-tallet ble barn av delvis europeisk herkomst tatt fra aboriginfamilier med myndighetenes velsignelse.

Personvernpolicy