Marokko vil inn i Den afrikanske union etter 32 år

MAROKKO: Marokkos kong Mohammed og Kinas president har allerede et godt forhold. Nå vil landet tettere på Afrika.
MAROKKO: Marokkos kong Mohammed og Kinas president har allerede et godt forhold. Nå vil landet tettere på Afrika. Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters

Marokkos kong Mohammed VI sier landet ønsker å bli med i Den afrikanske union (AU) igjen, 32 år etter at landet meldte seg ut i protest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utmeldingen skjedde etter at Vest-Sahara ble akseptert som medlem i AU i 1984. Men Marokko «forlot aldri Afrika», sa kongen til unionens ledere ved innledningen av et to dager langt møte i Rwandas hovedstad Kigali søndag.

– Våre venner har lenge bedt oss vende tilbake til dem, slik at Marokko kan gjenoppta sin naturlige plass i denne institusjonelle familien. Nå er tiden inne, sa Mohammed.

Marokko har okkupert det tynt befolkede Vest-Sahara siden 1975 og mener territoriet er en integrert del av Marokko. Det synet er ikke internasjonalt anerkjent, og lokalbefolkningen, saharawiene, har lenge kjempet for selvstyre. I 1991 meglet FN fram en våpenhvile mellom marokkanske styrker og den Algerie-støttede uavhengighetsbevegelsen Polisario. Et løfte om å holde en folkeavstemning om Vest-Saharas status er ikke oppfylt.

Kong Mohammed ba AU-medlemmene revurdere sin stilling til «fantomstaten» Vest-Sahara og sier FN har oppsyn med arbeidet for å få på plass en politisk løsning.

Marokko er det afrikanske FN-landet som ikke er medlem av AU.

Personvernpolicy