Politiet: – Skytteren i Baton Rouge var ekssoldat

Mannen som drepte tre politifolk i Baton Rouge er identifisert som den 29 år gamle ekssoldaten Gavin Long. Han ble skutt og drept av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som skjøt og drepte tre politimenn og såret tre andre i Baton Rouge søndag, er en 29 år gammel afroamerikaner fra Kansas City. Long var en tidligere marineinfanterist som hadde tjenestegjort i Irak, opplyser politiet i delstaten Louisiana.

Politiet mistenkte først at flere gjerningspersoner var på frifot. På en pressekonferanse søndag ettermiddag lokal tid opplyste imidlertid politiet at mannen som ble skutt og drept i sammenstøt med politiet, trolig sto bak skytingen alene.

Ukjent motiv

På pressekonferansen bekreftet politiet at tre politifolk ble drept, en 32-åring, en 41-åring og en 45-åring. Tilstanden var søndag kveld livstruende for én av de tre sårede.

Politiet har vært forsiktige med å si noe om motivet for drapene, men ordfører Kip Holden i Baton Rouge East sier politimennene som ble skutt, rykket ut etter at det kom meldinger om at en mann var sett med våpen.

– Ut fra dette kan det se ut til at politiet ikke var et mål. De rykket ut til en melding om en person som gikk på gaten i mørke klær og med våpen, sier Holden. Loven i Louisiana tillater såkalt «open carry», altså at personer med bæretillatelse går med våpenet synlig.

Skuddvekslingen med politiet startet ved 9-tiden søndag morgen, på en bensinstasjon i nærheten av politihovedkvarteret i delstatshovedstaden. Et vitne hørte minst 25 til 30 skudd bli avfyrt, ifølge en lokal TV-stasjon.

Dallas

Flere medier saumfarer nå Longs aktivitet på nettet, der han blant annet har opptrådt under pseudonym. Han skal blant annet ha lagt ut en YouTube-video for en uke siden, der han sier at ingen har så langt lyktes med bare å demonstrere, melder CNN.

– Du må slå tilbake, sier han i videoen. Senere legger han til at «penger og blod» er «alt de bryr seg om». Han hevder videoen er spilt inn i Dallas, der fem politifolk nylig ble skutt og drept, og at han dro til byen for å slutte seg til demonstrantene der.

Long skal også ha sendt en twitter-melding med lenke til en artikkel om skytteren i Dallas, Micah Johnson, og sagt at Jonson var «en av oss! # MIN religion er rettferdighet». I en annen twitter-melding skriver han, ifølge Daily Mail :

– Vold er ikke svaret (men det er ett svar), men når skal du reise deg slik at ditt folk ikke ender opp som urbefolkningen ... UTRYDDET?

Maner til samhold

President Barack Obama kalte gjerningspersonene for feiginger, og understreket samtidig at selv om man ikke vet motivet for drapene, så må USA som nasjon stå samlet.

– Uavhengig av motivet, understreker drapene den risikoen politibetjenter over hele landet står overfor daglig, og vi som nasjon må være klare og tydelige på at ingenting rettferdiggjør vold mot politiet, sier Obama.

Også politiet i Baton Rouge maner til samhold.

– Hvis vi ikke står sammen som folk, som stat og som nasjon, vil vi bli ødelagt.

Situasjonen i byen har vært svært spent etter store demonstrasjoner mot den siste tidens politivold. I forrige uke arresterte politiet mer enn 100 demonstranter som deltok i en Black Lives Matters-demonstrasjon.

Se video: Obama: Ingenting rettferdiggjør vold mot politiet

Personvernpolicy