Kerry avviser rykte om amerikansk innblanding i kuppforsøk

USAs utenriksminister avviser et rykte om at USA har vært involvert i kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.
USAs utenriksminister avviser et rykte om at USA har vært involvert i kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Ankara (NTB-Ritzau): Det er ennå uklart hvem som står bak det mislykkede militærkuppet i Tyrkia. Men et rykte om at USA er innblandet blir fullstendig tilbakevist av USAs utenriksminister John Kerry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en telefonsamtale med sin tyrkiske motpart, Mevlut Cavusoglu, har Kerry kommentert ryktene, som han sier kan skade forholdet mellom de to Nato-landene.

– Kerry gjorde det klart at USA er villig til å hjelpe tyrkiske myndigheter med etterforskningen, men at offentlige institusjoner eller påstander om enhver amerikansk rolle i det mislykkede kuppforsøket er aldeles usanne og skadelige for vårt bilaterale forhold, sier talsmann John Kirby i en pressemelding gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig oppfordrer USA Tyrkia om å respektere rettsstatens prinsipper i etterforskningen av saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gitt predikanten Fethullah Gülen skylden for kuppforsøket og krever ham utlevert fra eksil i USA. Kerry har sagt at utleveringsbegjæringen skal vurderes, men at Tyrkia må bevise at Gulen har gjort noe galt dersom USA skal kunne utlevere ham. (©NTB)

Personvernpolicy