Kerry avviser rykte om amerikansk innblanding i kuppforsøk

USAs utenriksminister avviser et rykte om at USA har vært involvert i kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix.
USAs utenriksminister avviser et rykte om at USA har vært involvert i kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ankara (NTB-Ritzau): Det er ennå uklart hvem som står bak det mislykkede militærkuppet i Tyrkia. Men et rykte om at USA er innblandet blir fullstendig tilbakevist av USAs utenriksminister John Kerry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en telefonsamtale med sin tyrkiske motpart, Mevlut Cavusoglu, har Kerry kommentert ryktene, som han sier kan skade forholdet mellom de to Nato-landene.

– Kerry gjorde det klart at USA er villig til å hjelpe tyrkiske myndigheter med etterforskningen, men at offentlige institusjoner eller påstander om enhver amerikansk rolle i det mislykkede kuppforsøket er aldeles usanne og skadelige for vårt bilaterale forhold, sier talsmann John Kirby i en pressemelding gjengitt av nyhetsbyrået Reuters.

Samtidig oppfordrer USA Tyrkia om å respektere rettsstatens prinsipper i etterforskningen av saken.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har gitt predikanten Fethullah Gülen skylden for kuppforsøket og krever ham utlevert fra eksil i USA. Kerry har sagt at utleveringsbegjæringen skal vurderes, men at Tyrkia må bevise at Gulen har gjort noe galt dersom USA skal kunne utlevere ham. (©NTB)