Terrorforsker tviler på at IS står bak Nice-angrepet

84 mennesker ble drept da Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) kjørte en lastebil inn en folkemengde under feiringen av den franske nasjonaldagen i Nice. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix.
84 mennesker ble drept da Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31) kjørte en lastebil inn en folkemengde under feiringen av den franske nasjonaldagen i Nice. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Nice (NTB-TT-AFP): Måten IS har formulert seg på når de har tatt på seg ansvaret for Nice-angrepet får flere forskere til å så tvil om ekstremistgruppas innblanding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ut ifra det som er kjent nå tror jeg ikke dette er planlagt av IS i forkant. Det finnes et innslag av opportunisme i måten IS tar på seg ansvaret for visse aksjoner, det har vi sett tidligere, sier terrorforsker Hans Brun, som er tilknyttet den svenske forsvarshøgskolen og King's College i London.

IS' propagandanettsted Amaq hevdet lørdag at angrepet, som tok minst 84 menneskeliv, ble utført på organisasjonens oppfordring.

– Man får ta det for hva det er. Så vidt jeg vet er det ikke funnet noen bevis i Frankrike om koblinger mellom IS og Nice. Man skal nok avvente etterforskningen, sier Brun.

Mannen bak lastebilangrepet i Nice, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel (31), skal ifølge familien ha slitt med psykiske problemer. Ifølge bekjente var han ikke særlig religiøs. Frankrikes idrettsminister Bernard Cazeneuve har imidlertid sagt at det virker som at Lahouaiej-Bouhlel har blitt radikalisert.

Yves Trotignon, tidligere analytiker hos den franske antiterrortjenesten DGSE, sier til nyhetsbyrået AFP at uttalelsen til IS er vag. (©NTB)

Personvernpolicy