Frivillige forlot gresk øy etter angrep på asylsøkere

Flyktninger og migranter protesterer på et asylsenter på øya Lesvos i forbindelse med at FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte øya i juni. Foto: Manolis Lagoutaris / Reuters / NTB scanpix
Flyktninger og migranter protesterer på et asylsenter på øya Lesvos i forbindelse med at FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøkte øya i juni. Foto: Manolis Lagoutaris / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere som sitter fast på den greske øya Leros, ble i helgen angrepet av lokale grekere uten at politiet skal ha grepet inn. Hjelpearbeidere har forlatt øya i frykt for å bli angrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det siste er det meldt om flere tilfeller der lokale innbyggere har truet og angrepet asylsøkere og frivillige, blant annet på øyene Leros og Chios.

– Det har vært spenninger med angrep på både flyktninger og personer knyttet til hjelpeorganisasjoner, sier Katerina Kitidi, kommunikasjonsrådgiver for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i Hellas, til TV-kanalen Al Jazeera.

Over 8.400 mennesker sitter fortsatt fast på greske øyer i påvente av at asylsøknadene deres skal bli behandlet. De fleste har ventet siden mars, noe som har ført til stor frustrasjon blant beboerne.

Ville forlate leiren

Kitidi fra UNHCR forteller at uroen på Leros startet med bråk inne på øyas asylmottak som følge av misnøye med den trege asylbehandlingen.

Uroen førte til at en gruppe på 150 irakiske yazidier ble såpass redde at de bestemte seg for å forlate leiren og gå til øyas havnelandsby Lakki. Idet de kom fram, skal de ha blitt angrepet av en gruppe greske menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En frivillig opplyser at politiet ikke reagerte på de lokales oppførsel, men i stedet tvang irakerne tilbake til leiren. Flere av dem var kvinner med små barn, ifølge Catharina Kahane, som jobber for den frivillige gruppen Echo 100 Plus.

Les også: Flyktningleiren ved Idomeni i Hellas er tømt

Trusler fra lokale

Kahane opplyser videre at hun litt senere fikk en telefon der hun ble bedt om å reise fra øya. Bilen hun satt i, ble deretter stanset av en gruppe på om lag 50 menn som sperret veien og slo løs på bilen like ved inngangen til asylsenteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ba oss reise fra øya. De sa at hvis vi ikke tok den første båten fra øya, ville det skje noe forferdelig. Det var skremmende. Den eneste grunnen til at vi forlot øya, var at politiet ikke gjorde noe for å hjelpe. Det var åpenbart at politiet holdt med angriperne, sier Kahane, som forlot Leros sammen med nesten 15 andre frivillige søndag.

Det er nå bare en håndfull uavhengige frivillige igjen på Leros som følge av den spente stemningen. Situasjonen inne i leiren skal nå være rolig, men mange av asylsøkerne skal være redde og flere har skader etter uroen.

Les også: Flere flyktning-returer fra Hellas til Tyrkia stoppet