Meny

Professor mener bruk av narkohund på festival er ulovlig

Illustrasjonsfoto. Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Værøy (NTB): Jussprofessor Hans Fredrik Marthinussen mener politiet bryter loven når de tropper opp på en festival og lar en narkotikahund snuse på tilfeldige festivalgjengere.

På elektronikafestivalen Midnight Sun i Lofoten i helgen, førte politiets taktikk til 55 narkobeslag blant de rundt 2.000 deltakerne på Værøy, melder NRK. Fremgangsmåten får Marthinussen til å reagere.

– Hvis personer ser ruset ut eller oppfører seg unormalt, kan det gi grunnlag for å reagere. Men et helt tilfeldig søk med narkotikahund mot personer som ikke har gjort noe eller gir grunnlag for mistanke, har ikke politiet anledning til, sier Martinussen, som er professor i rettsvitenskap ved Universitet i Bergen.

Etter at politiet fikk kritikk for å ha oppsøkt skoler med narkotikahund, fastslo Riksadvokaten at det å la en narkotikahund snuse på folk, er å regne som ransaking.

– Og det kan man ifølge straffeloven kun gjøre dersom man har en sterk mistanke mot en konkret person, sier Marthinussen.

Ingen i Nordland politidistrikt hadde anledning til å svare på uttalelsen fra jussprofessoren, opplyser NRK. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus