Ekspert: Britisk Irak-kritikk gjelder også Danmark

Chilcot-rapporten i sin helhet er på 6.000 sider. Foto Dan Kitwood / Reuters / NTB scanpix
Chilcot-rapporten i sin helhet er på 6.000 sider. Foto Dan Kitwood / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den knusende kritikken av den britiske krigsdeltakelsen i Irak kan i store trekk overføres direkte til den danske deltakelsen i Irak-krigen, mener en dansk ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan overføre stort sett alt. Mens vi venter på å få en eller annen dansk undersøkelse, så kan vi nok anta at det meste av dette også gjelder for Danmark, sier professor i internasjonal politikk, Ole Wæver.

Chilcot-rapporten, som det har tatt sju år å fullføre, konkluderer med at omstendighetene var «langt fra tilfredsstillende» da regjeringen fastslo at det fantes et juridisk grunnlag for det britiske militære engasjementet i invasjonen av Irak i 2003. Rapporten tar ikke stilling til hvorvidt den britiske deltakelsen i krigen var lovlig.

Wæver mener flere punkter også gjelder Danmark, som at alle muligheter for en fredelig løsning ikke var utelukket før krigen begynte, at grunnlaget var like usikkert som det britiske og at man skulle tatt de juridiske ekspertene langt mer alvorlig.

– Vi hadde ikke en masse danske, uavhengige etterretningskilder. Vi baserte det i stor grad på britisk og amerikansk etterretning. Så da deres var feilaktige, så var jo våre også det, sier Wæver.