Mexico retter kritikk mot USAs justisdepartement

Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu (til venstre) og president Enrique Pena Nieto møtte USAs president Barack Obama i Canada tidligere i uken.
Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix
Mexicos utenriksminister Claudia Ruiz Massieu (til venstre) og president Enrique Pena Nieto møtte USAs president Barack Obama i Canada tidligere i uken. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mexico by (NTB-AFP): Mexicos utenriksdepartement refser USA for ikke å straffeforfølge politibetjentene som skjøt og drepte en ubevæpnet mexicaner i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antonio Zambrano Montes ble skutt av politiet i Pasco i delstaten Washington i februar i fjor. Justisdepartementet har besluttet at de ansvarlige politibetjentene ikke skal tiltales, noe som skuffer mexicanske myndigheter.

– Denne oppfattelsen av fritak for straff og den manglende gjennomsiktigheten vil fortsette å ødelegge tillitsforholdet mellom politiet og minoritetene i samfunnet, skriver utenriksdepartementet.

35 år gamle Zambrano skal ha kastet steiner mot biler og politiet før han forsøkte å løpe fra de tre betjentene. En amatørvideo, som vekket internasjonal oppsikt og førte til store demonstrasjoner, har vist hvordan den ubevæpnede mannen deretter rettet armene i været før han ble truffet av flere skudd og gikk i bakken.

Delstatsadvokaten i Washington sier i en uttalelse at det ikke finnes pålitelige vitnemål eller fysiske beviser som strider mot politibetjentenes forklaring om at de handlet i nødverge.

Mexicos utenriksdepartement har laget en oversikt over flere enn 70 mexicanere som er blitt drept under lignende omstendigheter i USA. I færre enn ti av tilfellene har ofrenes familier fått økonomisk kompensasjon, skriver AFP. (©NTB)