Meny

Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om EU

I januar traff Tsjekkias president Milos Zeman den britiske statsministeren David Cameron. Nå ønsker Zeman en folkeavstemning om fortsatt tsjekkisk medlemskap i EU og Nato. Foto: Michal Kamaryt / Ap

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO, kun en uke etter at Storbritannia stemte for å forlate unionen.

Utspillet fikk statsminister Bohuslav Sobotka til å utelukke enhver slik avstemning i landet der en meningsmåling nylig viste at flertallet ønsker å bli i EU.

Zeman, som i likhet med Sobotka tilhører den politiske venstresiden, insisterte samtidig på at han selv ville stemt imot å forlate unionen dersom ideen om folkeavstemning skulle bli en realitet.

Les også:   Mener brexit kan gi Norge en bedre EØS-avtale

– Jeg er uenig med dem som ønsker å forlate EU. Men jeg vil gjøre det jeg kan for at de kan få si meningen sin i en folkeavstemning. Det samme gjelder for en utmelding av NATO, sa Zeman i et radiointervju.

I en pressemelding fra Sobotkas kontor uttaler statsministeren at Tsjekkia ønsker å forbli medlem av både EU og NATO, fordi medlemsskapene garanterer landet stabilitet og sikkerhet.

Les også:   Støre mener «brexit» skyldes mislykket høyrepolitikk

– Regjeringen planlegger ingen steg som kan så tvil om vårt medlemskap. Og den planlegger ingen folkeavstemning, fastslår Sobotka. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus