Spennende australsk valg i gang

Malcolm Turnbull har lovet økonomisk trygghet og folkeavstemning om homoekteskap i forsøket på å bli gjenvalgt som president i Australia.
Foto: Lukas Coch / Reuters / NTB scanpix
Malcolm Turnbull har lovet økonomisk trygghet og folkeavstemning om homoekteskap i forsøket på å bli gjenvalgt som president i Australia. Foto: Lukas Coch / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sydney (NTB-AFP): Valglokalene er åpne i Australia, der det knyttes stor spenning til om landet nok en gang skal få ny statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da de første valgstedene åpnet klokken 8 lørdag morgen (midnatt norsk tid), var det nesten dødt løp på meningsmålingene mellom statsminister Malcolm Turnbull fra Det liberale partiet og motkandidaten Bill Shorten fra arbeiderpartiet Labor.

En topartimåling i avisen The Australian viser at Turnbulls parti får 50,5 prosents oppslutning mot 49,5 prosent til Labor. Sydney Morning Heralds måling viser at det er helt jevnt mellom de to statsministerkandidatene.

Turnbull, som i fjor høst ble utnevnt som landets fjerde statsminister på to år, har gått til valg på økonomisk styring. Den styrtrike ministeren hevdet nylig at bare han kan gi landet et sterkt og stabilt lederskap.

Den regjerende liberal-nasjonale koalisjonen har i dag 89 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen og kan tape 13 seter uten å miste makten. Labor har 55 seter, mens diverse mindre partier holder ett sete hver. Turnbull skrev ut nyvalg fordi politikere som er uavhengige eller fra mindre partier sitter på vippen og dermed styrer maktbalansen i senatet.

Ifølge meningsmålingene oppgir så mange at de planlegger å stemme på De grønne eller andre partier at sjansen er stor for at valget ender med en mindretallsregjering. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus