Over 1.000 musikere klager YouTube inn for EU

Artistene i Coldplay er blant de mange musikerne som har sett seg lei på at YouTube deler musikken deres gratis.
Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix
Artistene i Coldplay er blant de mange musikerne som har sett seg lei på at YouTube deler musikken deres gratis. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brussel (NTB-DPA): ABBA, Coldplay og Sting er blant over 1.000 artister som har sendt EU-kommisjonen en klage på YouTube og andre nettjenester som gjør musikk tilgjengelig gratis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I klagebrevet som ble sendt torsdag, ber musikerne om at EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker «handler nå» og skaper en rettferdig konkurransearena for artister og rettighetshavere.

Musikerne tjener penger gjennom reklamefinansierte streamingtjenester som Spotify, men de mener at «YouTube-modellen», der brukerne fritt kan laste opp og spille av musikk, setter industriens framtid i fare.

– Dette undergraver rettighetene og inntektene til de som skaper, eier og investerer i musikk og skaper skjevheter i markedet, skriver de over 1.000 artistene.

Brevet er den ferskeste klagen i musikkindustriens pågående kamp mot YouTube. Tidligere har artister som Taylor Swift og U2 sendt lignende brev til Kongressen i USA.

EU-kommisjonen bekrefter overfor nyhetsbyrået DPA å ha mottatt brevet fra artistene. Kommisjonen uttaler at den allerede ser på mulighetene for mer rettferdig deling av rettighetsbeskyttet materiale på internett, og at nye forslag kan ventes i løpet av de neste månedene. (©NTB)