Meny

Kulturpolitisk advarsel til forlagene

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Dersom det viser seg at flere av de store forlagene har samarbeidet i strid med konkurranseloven, stiller de svakt neste gang bokavtalen skal reforhandles, sier kulturpolitiker Sveinung Harberg (H).

Tidligere i uken varslet konkurransetilsynet milliongebyr for fire av landets største forlag. Tilsynet mener forlagene har drevet kollektiv boikott av bokdistributøren Interpress. Frps Ib Thomsen mener bokavtalen må vrakes dersom tilsynet har rett, og han får langt på vei følge av Harberg, skriver Klassekampen.

Bokavtalen gir forlagene og bokhandlene unntak fra konkurranseloven, men det betinger at de følger lover og regler, mener Harberg, som er leder i Stortingets kulturkomité.

– Dersom det viser seg at disse forlagene ikke har opptrådt i henhold til lover og regler, så stiller de veldig svakt hvis de, som en av partene, ber om fritak fra konkurranseloven når bokavtalen skal reforhandles, sier han til avisen. Harberg sier et fritak fra konkurranseloven sitter langt inne.

Den nåværende bokavtalen går ut i 2018. Ett av de viktigste elementene i den er fastprisordningen, som begrenser hvor store rabatter som kan gis på nye bøker.

Forlagene har frist til 15. september med å svare Konkurransetilsynet, og Harberg sier han ikke vil forhåndsprosedere den aktuelle saken. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus