Meny

Østerriksk valg kan bli annullert

Det er opp til dommerne i Østerrikes forfatningsdomstol å avgjøre om Norbert Hofer får en ny sjanse til å velges som president. Foto: Leonhard Föger / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wien (NTB-AFP): Fredag vil Østerrikes forfatningsdomstol ta stilling til om presidentvalget i landet var gyldig, eller om det må holdes på nytt.

Norbert Hofer fra det innvandringskritiske Frihetspartiet (FPÖ) tapte knepent for den moderate kandidaten Alexander Van der Bellen 22. mai. Hofer klaget senere på gjennomføringen av valget, fordi han mente det ble begått flere feil og uregelmessigheter, og fredag får han vite om valget skal holdes på nytt.

Forfatningsdomstolen har i løpet av to uker med offentlige høringer avhørt rundt 90 vitner om valggjennomføringen. Domstolen sier den vil komme med sin avgjørelse klokken 12 fredag.

Ifølge flere østerrikske og tyske medier og journalister, vil valget etter alt å dømme bli annullert. Det er oppdaget for mange tvilstilfeller rundt stemmetellingen til at valget kan godkjennes, skriver avisen Die Presse.

Bare 31.000 stemmer skilte Hofer og Van der Bellen, en uavhengig kandidat som støttes av partiet De grønne. Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, mot Hofers 49,7 prosent.

Dersom domstolen skulle gjøre det motsatte av det mediene venter, og godkjenne valget, vil Van der Bellen bli formelt innsatt som president 8. juli. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus