Birkebeiner-skjelett til Tønsberg for analyse

BIRKEBEIER: Skjelettet skal undersøkes for å finne ut mer om hvordan birkebeineren i brønnen levde og døde.
BIRKEBEIER: Skjelettet skal undersøkes for å finne ut mer om hvordan birkebeineren i brønnen levde og døde. Foto: Niku / NTB scanpix

Skjelettet av birkebeineren fra Sverresborg sendes med kurer til baglernes hovedområde i Tønsberg, opplyser Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av juni gravde arkeologene fram store deler av skjelettet etter birkebeineren, som ifølge Sverres saga ble kastet i en brønn av baglerne i 1197.

Skjelettet skal undersøkes for å finne ut mer om hvordan birkebeineren i brønnen levde og døde, og transporteres torsdag fra Trondheim til Tønsberg – som var baglernes hovedområde.

– Historien kommer tett på når en birkebeiner drar på en uvanlig reise til baglernes rike. Heldigvis har tidene endret seg siden 1100-tallet, sier osteoarkeolog Hanna Ekstrøm Jordahl fra NIKU, som skal analysere skjelettet.

I Kong Sverres saga skildres historien om da baglerne tok Sverresborg i 1197. Baglerne tok alt godset de fant i borgen, før de brant ned husene som var der. De slengte en død mann i brønnen og fylte den med stein til den var full, heter det i sagaen.

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren, for å sikre skjelettrestene etter birkebeineren. Det har også vært et mål for Riksantikvaren å finne mest mulig ut om tiden rundt hendelsen og, om mulig, lære mer om selve hendelsesforløpet.

Personvernpolicy