Aviser: Pinlig og ydmykende tap for England

En slukøret landslagssjef Roy Hodgson etter nederlaget mot Island i Nice mandag kveld. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix
En slukøret landslagssjef Roy Hodgson etter nederlaget mot Island i Nice mandag kveld. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

London (NTB): Engelske aviser er ikke nådige etter at England røk ut av fotball-EM mot Island. «Ute av Europa – igjen» lyder én overskrift, og karakteristikker som pinlig og ydmykende brukes flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overskriften er hentet fra Daily Mail , som ikke bare viser til over et halvt århundre med manglende suksess i fotball-EM. «Hodgson ut på sidelinjen sammen med Cameron» er en overtydelig henvisning til folkeavstemningen noen dager før Island-kampen. Resultatet er velkjent: økonomisk nedtur, politisk usikkerhet og en statsminister som sitter på oppsigelse. David Cameron kunngjorde sin avgang dagen etter avstemningen. Landslagssjef Roy Hodgson sa opp umiddelbart etter EM-exiten.

England tok ledelsen bare få minutter etter avspark, men i løpet av de neste 90 minuttene fikk islendingene nettkjenning to ganger, til tross for at all statistikk plasserer England i føringen – flere skudd på mål, flere hjørnespark, mer enn dobbelt så mye ballbesittelse. Det bare hjelper så lite når Island scorer flere mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Flaut», «pinlig» og «ydmykende» er bare noen av de negative karakteristikkene som brukes etter mandagens 1-2-tap mot islendingene, som har overrasket mange i EM. The Guardian skriver om en «forsmedelig» avslutning på Hodgsons fire år som landslagssjef.

I egne øyne er England fortsatt en fotballstormakt, men landet har aldri klart å gjenreise æren fra 1966, da det vant VM. Et halvt århundres EM-historie viser to tredjeplasser som besteplassering. Den siste av dem kom i 1996, da et optimistisk engelsk publikum sang om «30 years of hurt» og at «Football's coming home» – etter 30 vonde år siden seieren i 1966 skulle fotballen, underforstått gullet, komme hjem. Slik gikk det ikke i 1996, og heller ikke i noen av mesterskapene i de påfølgende 20 årene.

At det var nettopp Island som sendte britene ut, faller noen ekstra tungt for brystet. Mange briter tapte mye penger da de islandske bankene gikk over ende under finanskrisen, og før kampen minnet The Independent om at lille Island, «som ikke engang har en hær», vant over England i de såkalte «torskekrigene» på 1970-tallet. Island gikk seirende ut av de bitre stridene om fiskerettigheter, og i stedet for å få revansje på fotballbanen, ble Goliat altså påført et nytt tap av lillebror David. (©NTB)