Klart skotsk flertall for EU-medlemskap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som det går mot brexit-seier i Storbritannia, viser resultatene at skottene har stemt klart for fortsatt EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skottene har lenge vært de mest EU-positive i Storbritannia, noe som bekreftes av tallene som viser at 62 prosent av velgerne i Skottland har stemt for fortsatt britisk EU-medlemskap.

Tidlig fredag melder flere britiske medier at det går mot brexit. For mange skotter vil det være nok et tegn på at resten av Storbritannia er i utakt med dem. Mange har i lang tid varslet at dersom Storbritannia forlater EU, vil debatten om hvorvidt Skottland skal forlate Storbritannia få en ny giv.

Les alt om «brexit» på vår samleside

I 2014 endte en folkeavstemning om skotsk selvstendighet med tap for dem som ville løsrive seg. Mange av dem ønsker seg en snarlig mulighet til igjen å stemme over hvorvidt de skal gå sin egen vei. Det blir ikke mindre aktuelt dersom det som i praksis er et engelsk flertall nå tar med seg sine skotske naboer ut av EU.

Ved parlamentsvalget i fjor tok SNP, som ønsker skotsk selvstendighet, 56 av Skottlands 59 seter i det britiske parlamentet.