IS mister nye områder, men kjemper fortsatt hardt

Irakiske sikkerhetsstyrker i et militært kjøretøy utenfor Falluja 31. mai. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix
Irakiske sikkerhetsstyrker i et militært kjøretøy utenfor Falluja 31. mai. Foto: Alaa al-Marjani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internasjonalt støttede styrker har tatt tilbake viktige områder fra IS i Syria, Irak og Libya, men ekstremistgruppa har gjennomført flere motangrep denne uka

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske hæren har beveget seg stadig nærmere IS' hovedsete Raqqa i Nord-Syria etter at de 2. juni startet framrykkingen.

Søndag tok syriske soldater kontroll over et oljeanlegg og var i ferd med å gjenerobre flybasen Tabqa. Et hovedkvarter, en oljeinstallasjon og flere andre mål i Raqqa ble bombet av de amerikanskledede luftstyrkene noen dager senere, ifølge en aktivistgruppe som kaller seg Raqqa is Being Slaughtered Silently.

Men tirsdag iverksatte IS et motangrep, og regjeringssoldatene ble igjen drevet tilbake.

– Endret strategi

– IS har endret strategi. De sender kjøretøyer med eksplosiver mot frontlinjene til de regjeringsvennlige styrkene, skrev tidligere general Mohamad Jaber på Facebook etter tilbakeslaget ved Raqqa.

I Irak holder lommer av IS-medlemmer nord og vest i byen Falluja irakiske spesialsoldater på avstand, flere dager etter at regjeringen erklærte at byen var gjenerobret. Krigen om byen, som ligger vest for Bagdad, går inn i sin andre måned. Spesialstyrkene forsøker å få ekstremistgruppa ut av Falluja, men det jobbes også med å rydde og sikre veier og sykehus.

Kamper i Sirte

Samtidig har det vært nye kamper i den tidligere IS-kontrollerte byen Sirte i Libya.

Militssoldater som støtter den såkalte samlingsregjeringen i landet, klarte å ta seg raskt inn i byen, men møtte etter hvert stor motstand. Titalls mennesker er drept i kampene de siste dagene.