Danmark klar til å ruste opp i Arktis

Danmark skal trappe opp den militære tilstedeværelsen i Arktis. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Danmark skal trappe opp den militære tilstedeværelsen i Arktis. Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Danmarks regjering vil bruke et tresifret millionbeløp på opprusting i Arktis for å møte de fremtidige utfordringene i regionen, skriver Jyllands-Posten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pengene skal blant annet brukes på satellittovervåking, bedre kommunikasjon, økt tilstedeværelse for sjøforsvaret, og for første gang skal Grønland får sitt eget heimevern, etter modell av Canadas Rangers. Forslagene kommer fram i en ny Arktis-analyse som legges fram av forsvarsminister Peter Christensen førstkommende mandag.

Sentrale kilder sier første trinn av planen skal finansieres med 360 millioner danske kroner i oppsparte midler. Deretter skal det settes av 120 millioner årlig.

Dansk Folkeparti, De Radikale og Socialdemokraterne gir full støtte til planen og sier det er viktig at Danmark kan håndheve suvereniteten i de arktiske områdene og sikre overvåking og beredskap i takt med at skipstrafikken øker. Forsvarspolitisk talsmann Henrik Dam Kristensen i Socialdemokraterne sier det er avgjørende at den økte militære tilstedeværelsen ikke sees på som en opprustning.

Fra russisk side kan det likevel fort oppfattes slik, ettersom Arktis er strategisk viktig for Russland, sier Andrej Kortunov i den russiske tenketanken Riac.

– Planene vil helt sikkert ikke bli ønsket velkommen av russiske ledere, sier han.

Personvernpolicy