Seks døde i lærerprotest i Mexico

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oaxaca (NTB-AFP-AP): Seks personer har mistet livet og over 100 er skadd etter at politiet forsøkte å bryte opp tusener av lærere som demonstrerte mot en ny utdanningsreform i flere byer i Mexico søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukjente gjerningsmenn begynte å skyte da lærere og politi barket sammen sør i landet. Volden brøt ut da politiet brukte tåregass mot demonstrantene for å få slutt på en ukelang blokkering av en vei i byen Asuncion Nochixtlan i delstaten Oaxaca. Flere biler ble tent på.

Fagforeningen Nasjonale utdanningsarbeideres forening (CNTE) har organisert flere protester i Oaxaca mot en ny utdanningsreform og mot at to av lederne i organisasjonen er pågrepet. Den nye reformen innebærer at lærerne må gjennom en obligatorisk evaluering.

Lærerne har sperret av flere veier, en kjøpesenter og et togspor. Dessuten fikk de et busselskap til å innstille flere ruter til det populære reisemålet Oaxaca by.

Politiet og demonstrantene har støtt sammen i flere delstater. Ifølge nyhetsbyrået AP skjøt politiet mot folkemengdene, men dette benektes av politiet. Den føderale politisjefen Enrique Galindo sier en væpnet enhet ble sendt ut etter at uidentifiserte personer «skjøt mot politiet og publikum».

– Lærerne var ikke engang involvert i dette, sier Galindo. Alle de omkomne er sivile, opplyser delstatens sikkerhetssjef, Jorge Alberto Ruiz Martinez. I tillegg er 55 politifolk og minst 53 sivile skadd. Åtte av politimennene har skuddskader. (©NTB)