Politidirektoratet snur om nye passregler

Pass
Pass
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politidirektoratet (POD) iverksetter strakstiltak for å unngå at titusener får oppført «fødested ukjent» i passene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi prøver så langt vi kan å imøtekomme de tilbakemeldingene vi har fått fra norske statsborgere som ikke er født i Norge, men som har opplevd at fødested ikke ble ført opp i nye pass, sier POD-seksjonssjef Astrid Borge.

Les også: Politidirektoratet håper på rask løsning om pass

Da passreglene ble endret i mars, ble kravet skjerpet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. Personer født i 30 land – de fleste i Asia og Afrika – risikerte å få oppført «fødested ukjent» i sine nye pass, selv om de i dag kanskje har norsk pass med korrekt fødested.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) tok forrige uke kontakt med POD for å be direktoratet om å rydde opp i problemene.

Les også: Justisdepartementet ber politiet rydde opp i pass-saken

For adopterte vil politiet nå likevel kunne bruke det fødestedet som er oppgitt i adopsjonsmeldingen. I andre saker der det ikke er mulig å dokumentere hvilken by man er født i, vil man i stedet føre opp fødelandet som både fødested og fødeland.

Alle som har fått nye pass med «fødested ukjent» etter at de nye reglene trådte i kraft, kan få nytt pass uten å betale nytt gebyr, opplyser POD.