Overlevende i Orlando spilte død under massakren

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er nestemann, jeg er død, tenkte Angel Colon etter å ha blitt skutt tre ganger på utestedet Pulse. Han forteller at han spilte død mens massakren fortsatte i Orlando.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colon ble liggende på gulvet på nattklubben med tre kuler i beinet, som ble smadret da desperate klubbgjester tråkket på ham på flukt fra gjerningsmannen.

– Det eneste jeg kunne gjøre, var å bare ligge der, mens alle løp over meg for å prøve å komme seg unna, forteller Colon.

I rullestol møtte 26-åringen pressen tirsdag sammen med helsepersonellet som berget livet hans på Orlando Regional Medical Center i den amerikanske delstaten Florida.

Over 50 mennesker ble såret da Omar Mateen gikk til angrep natt til søndag, og legene på sykehuset sier de frykter at dødstallet kan stige. Mateen ble selv drept da politiet stormet utestedet.

Les også: Lege tror dødstallet etter Orlando-massakren vil stige

– Dere er ikke alene

Allerede søndag ble 49 mennesker erklært døde, men kirurg Michael Cheatham sier tirsdag at tilstanden er kritisk for 6 av de 27 pasientene som fortsatt er innlagt på Orlando Regional Medical Center.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under massakren erklærte Mateen, som var født i USA av afghanske innvandrere, troskap til IS i en telefonsamtale med politiet. Men motivet hans er fortsatt ikke avklart, og angrepet rammet i første rekke LHBT-personer (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner), ettersom Pulse er en nattklubb for homofile.

USAs president Barack Obama uttrykte solidaritet med LHBT-miljøet på en pressekonferanse i Washington tirsdag.

– Dere er ikke alene. Det amerikanske folk og våre allierte og venner over hele verden står sammen med dere, sa Obama, som skal besøke Orlando torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Planla å gifte seg – drept i Orlando-massakren

– Sint ung mann

Om gjerningsmannen sa presidenten følgende:

– Han var en sint, forstyrret, ustabil ung mann som ble radikalisert.

Mens Colon lå på gulvet, ble han skutt igjen, denne gangen i hånden og hofta. Mateen skjøt de sårede, tilsynelatende for å være sikker på at de var døde, forteller 26-åringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da en politimann senere halte ham i sikkerhet, fikk Colon kuttskader av det knuste glasset på gulvet i nattklubben.

– Jeg elsker dere til evig tid, sa Colon til legene og sykepleierne på pressekonferansen i Orlando.

Legene som behandler ofrene for masseskytingen, beskriver krigslignende tilstander da pasientene fra Pulse kom til sykehuset søndag.

Les også: Terroristens far: – Ikke slavene til Allah som skal straffe homofile

Katastrofe

Sykehuspersonalet omtaler massakren som «den største katastrofen vi sannsynligvis kunne ha forestilt oss». Da akuttmottaket ble fylt opp av blødende ofre natt til søndag, brøt selv hardbarkede kirurger og sykepleiere ut i gråt, forteller de.

Sykehuset gikk tom for ambulanser, så mange av pasientene ble sendt dit i brann- og politibiler, samt av frivillige privatsjåfører.

Traumesenteret på sykehuset er rustet til å håndtere fem-seks pasienter om gangen, og ekstra personell ble vekket for å ta unna strømmen av pasienter. Men totalt 44 pasienter kom inn den natten, med store skuddskader, brukne bein og andre skader. Livet sto ikke til å redde for ni av dem.

Les også: Nær 6000 drepne av handvåpen i USA i år