Voldtektsoffer dømt til å betale bot i Qatar

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 22 år gammel nederlandsk kvinne, som ble fengselet etter å ha anmeldt en voldtekt i Qatar, fikk en betinget fengselsdom og må betale en bot før hun kan forlate landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen ble arrestert 14. mars i år, og ble løslatt etter en høring i Doha mandag, opplyser det nederlandske utenriksdepartementet.

22-åringen fikk en betinget fengselsdom på ett år, og må i tillegg betale en bot på om lag 6.500 kroner. Med en gang boten er betalt, blir hun sendt ut av landet.

Piskeslag som straff

Overgriperen skal ha blitt dømt til 100 piskeslag for å ha hatt sex utenfor ekteskap, og 40 piskeslag for å ha konsumert alkohol. Han fikk ingen fengselsstraff, og hevdet å ha hatt kvinnens samtykke til sex.

Brian Lokollo, kvinnens advokat, forteller til nyhetsbyrået AP at hans klient var på ferie med en venn i Qatar da de tok noen drinker på hotellbaren i mars. Kvinnen har fortalt at hun tror noen puttet noe i drinken hennes, og at hun senere våknet alene i en ukjent leilighet etter å ha blitt voldtatt, og at klærne hennes var blitt revet i stykker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere voldtektsofre

Ofre for seksuelle overgrep får ikke tilstrekkelig beskyttelse, har Emirates Centre for Human Rights tidligere fastslått, med henvisning til situasjonen i De forente arabiske emirater. Tvert imot er det vanlig at ofrene selv blir straffeforfulgt.

Norske Marte Dalelv ble i 2013 dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskapet i forbindelse med anmeldelse av en voldtekt i Dubai. Hun ble benådet av emiren i Dubai etter at saken vekket sterke reaksjoner verden over.

I 2014 ble en østerriksk kvinne også fengslet etter å ha anmeldt en voldtekt. Hun fikk til slutt forlate landet, etter at Østerrike sendte en delegasjon høytstående diplomater til Dubai med mål om å få saken henlagt.