Gjerningsmannen skjøt vilt rundt seg i Orlando

Se video. NB! Reportasje på engelsk.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utestedet Pulse i Orlando var i ferd med å stenge etter en kveld med dansing og show med dragartister, men etter at siste drink var servert, skjøt og drepte Omar Mateen 50 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omar Mateen:

  • Drepte 50 personer og såret 53 andre under den verste skytemassakren i USAs nyere historie. Angrepet ble utført inne på homonattklubben Pulse i byen Orlando i Florida natt til søndag.
  • Ble drept under en politiaksjon mens han holdt gisler inne på utestedet.
  • 29 år gammel.
  • Faren emigrerte fra Afghanistan til USA.
  • Jobbet som sikkerhetsvakt for selskapet G4S.
  • Drev med bodybuilding og deltok i bønn tre til fire dager i uken. Faren har fortalt at Mateen var homofob. Faren, ekskona og den lokale imamen avviser at han var radikal islamist.
  • Var gift fra 2009 til 2011. Ekskona sier hun ble utsatt for vold regelmessig, og at Mateen var mentalt ustabil.

29 år gamle Mateen hadde en halvautomatisk rifle og skjøt vilt inne på homoklubben Pulse. Pulse beskrives som trangt med liten risiko for å bomme. Mateen skjøt dessuten mot politiet og tok gisler i tre timer før han selv ble skutt av politiet.

Før han ble skutt og drept, hadde Mateen drept 50 personer og såret ytterligere 53 personer. Hendelsen skriver seg inn i historien som den verste skytemassakren i USA i nyere tid.

Les også: Nedlegging av blomster utenfor USAs ambassade i Oslo

Samlingssted

Pulse er kjent for sine forestillinger med dragartister og som et samlingssted for LHBT-samfunnet i Orlando. Klokken 2 natt til søndag var det trolig rundt 320 personer inne i lokalet.

– Jeg trodde de høye rytmiske lydene var en del av showet, men så forsto jeg at det var skudd. Jeg så folk som falt. Selv sto jeg for å bestille en drink i baren, og kastet meg ned på gulvet, forteller Christopher Hanson til CNN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen ved utestedet skrev på Facebook at alle måtte komme seg ut.

– Det var som en scene fra en film. Folk skrek etter hjelp. Det var ikke klart skiltet hvor utgangen var, så vi visste ikke hvilken dør vi skulle prøve eller hvor vi skulle gå, sier Janiel Gonzalez, en av gjestene som var i lokalet.

Flere gjemte seg inne på toalettene. Etter hvert utviklet det hele seg til en gisselsituasjon da Mateen sperret seg inne med mange av de gjenværende gjestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Væpnet mann skulle til homoparade i Los Angeles

Ringte 911

Etter angrepet, ringte Mateen selv til nødnummeret 911 og hevdet at han hadde tilhørighet til ekstremistgruppen IS. Ekstremistgruppa har ikke offentlig tatt på seg ansvaret for angrepet, men ifølge IS' nyhetsbyrå Amaq ble angrepet utført av en IS-kriger.

– Denne forferdelige massakren vil anses som terrorisme, selv om motivene må etterforskes grundigere, sier USAs president Barack Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

39 av dem som mistet livet døde på utestedet, mens 11 har dødd på sykehus. En av legene ved regionsykehuset i Orlando sier at dødstallet mest sannsynlig vil stige.

(Artikkelen fortsetter under)

Se dramatisk amatørvideo fra stedet:

Les også: Gjerningsmannen i Orlando ville bli politi

Drepte gjerningsmannen

Tre timer etter skytingen begynte ble gislene frigjort. Politiet kjørte et pansret kjøretøy inn i en del av bygningen og skjøt og drepte Mateem. Da var det omtrent 30 personer igjen inne på utestedet, de fleste gjemte seg på toalettet.

Mateen kjøpte minst to våpen lovlig for to uker siden.

– Gjerningsmannen handlet alene og det er ingen ting som tilsier at han har fått hjelp utenfra, sier politisjefen i Orlando, John Mina.

Flere av de pårørende sliter med å finne ut hvordan det går med sine kjære ettersom mange bruker andre navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under)

Drapsmannens ekskone: – Han var mentalt ustabil:

Fordømmer massakren

USAs president Barack Obama, pave Frans og Storbritannias dronning Elizabeth er blant dem som har fordømt massakren i Orlando. Flere statsledere har også uttrykt sin fordømmelse.

Ifølge en talsperson i Vatikanet fordømmer paven den «morderiske dårskapen og det meningsløse hatet». Obama uttalte søndag at massakren var en terrorhandling, og en handling som var drevet av hat.

Bakgrunn: USA i sorg etter skytemassakre på homoklubb

Terroristens far: – Ikke slavene til Allah som skal straffe homofile:

Disse døde i massakren (NB! Videoen oppdateres når nye navn offentliggjøres):