Kamp mot klokken i Irak

En kvinne som flyktet fra Falluja, går sammen med sitt barn i flyktningleiren i Amiriyat Falluja, sør for Falluja. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix
En kvinne som flyktet fra Falluja, går sammen med sitt barn i flyktningleiren i Amiriyat Falluja, sør for Falluja. Foto: Thaier Al-Sudani / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusentalls sivile flykter fra kampene om den irakiske byen Falluja. Hjelpearbeidere beskriver innsatsen for å gi nødhjelp til trengende som en kamp mot klokken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mennesker tvinges til å krysse ørkenen. Iblant skyter IS mot dem, iblant havner de i kryssild. Flere mennesker har druknet i forsøk på å ta seg over elven ved hjelp av hva som helst som flyter, til og med kjøleskap, sier kommunikasjonssjef Jeffrey Bates i FNs barnefond UNICEF i Irak på telefon fra Bagdad.

Å ta seg ut fra Falluja er vanskelig, og mange av dem som flykter, kommer fra områdene rundt. Om lag 50.000 sivile antas å befinne seg i den beleirede byen, men opplysninger tyder på at antallet kan være langt høyere.

Når flyktningene endelig kommer fram til leirene bygd av den irakiske regjeringen, er de sultne, trøtte og redde. Og utfordringene er ikke over. Myndighetene har ikke ressurser til å ta hånd om den internt fordrevne befolkningen.

– Jeg risikerte livet mitt fordi jeg var bekymret for mine barn, og det fantes nesten ingenting i Falluja. Ikke noe mat, ingen elektrisitet, ingen ved. Ingenting, sier Umm Bariq som nylig kom til en leir i regjeringskontrollerte Amiriyat Falluja, til New York Times. Det er knapt med mat, vann og medisin i leiren.

– Vi lider under disse vanskelige forholdene.