Moské ber muslimer betale hvis de bryter fasten

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): En moské i Oslo ber muslimer som ikke overholder fasten under ramadan om å betale en avgift på opptil 1.200 kroner – for hver dag de spiser på dagtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgiften, kaffareh, er på 20 kroner for dem som har gyldig grunn til å ikke faste, det vil si gravide, ammende og syke. For andre er avgiften 60 ganger så høy, altså hele 1.200 kroner.

Den flerkulturelle avisen Utrop var den første som skrev om oppfordringen fra Imam Ali-senteret om å betale kaffareh.

– Utgangspunktet for kaffareh er at du skal gi mat til dem som sulter. Hvis du bryter fasten én dag, må du gi 750 gram hvetemel til de trengende. Har du ikke gyldig grunn, må du gi 60 ganger så mye, forklarer styreleder Mehdi Tadayoun i Imam Ali-senteret på Tveita. Muslimske lærde har fastsatt prisen på 750 gram hvetemel til 20 norske kroner.

Tadayoun sier de troende først og fremst oppfordres til å gi penger direkte til de trengende, men senterets kontonummer er oppført sammen med oppfordringen.

– Det står oppført på alle artikler vi skriver. Vi er avhengige av donasjoner. Om vi får innbetalt denne avgiften, skal det øremerkes fattige. Vi kan ikke bruke den til for eksempel drift. Men mange gir privat til lærde, som kan bruke pengene på veldedige formål, sier Tadayoun. (©NTB)