Studie: Luftforurensing blant de vanligste årsakene til slag

Paris (NTB-AFP): Luftforurensing er blant de ti største bidragsyterne til dødsfall og invaliditet som følge av hjerneslag, særlig i utviklingsland, hevder en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien er den første som påviser en sammenheng mellom luftforurensing og slag. Ofte kobles slag til andre risikofaktorer som røyking, høyt blodtrykk og overvekt, men nå kommer det fram at forurensing – både innendørs fra matlaging over åpen ild og utendørs fra trafikkutslipp – er en av de ti mest vanlige årsakene.

Forskere har analysert data fra andre undersøkelser, rapporter og offentlige statistikker for å etablere en formel for å beregne risiko for slag i 188 land i årene 1990 til 2013.

– Et påfallende funn i vår studie er den uventet høye andelen slag som kan kobles til luftforurensing, særlig i utviklingslandene, sier Valery Feigin ved det teknologiske universitetet i Auckland, en av forfatterne bak rapporten.

På verdensbasis rammes 15 millioner mennesker av slag hvert år. Nesten seks millioner av dem dør, mens fem millioner blir invalide. Forskerne har påvist at 90,5 prosent av hjerneslagene skyldes faktorer som er mulige å endre, slik som røyking, for mye sukker i kostholdet og for lite trening og helseproblemene dette fører med seg.

Også luftforurensing, som tar sjuendeplassen på listen over risikofaktorer, vurderes av forskerne som en faktor det er mulig å endre. (©NTB)

Personvernpolicy