Dansk bistand kan ha kommet Taliban til gode

Afghanske soldater holder vakt i den turbulente Helmand-provinsen. Foto: Abdul Malik / Reuters / NTB scanpix
Afghanske soldater holder vakt i den turbulente Helmand-provinsen. Foto: Abdul Malik / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

København (NTB-Ritzau): Betydelige danske bistandsmidler er gått tapt i Afghanistan, fastslår en ny, dansk rapport. I verste fall kan pengene ha havnet i Talibans hender.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen av våre investeringer i Helmand-provinsen kan ha blitt tapt til Taliban-regimet, innrømmer Danmarks utenriksminister Kristian Jensen overfor nyhetsbyrået Ritzau.

Danmarks rolle i Afghanistan-krigen har kostet over 17 milliarder danske kroner i bistand og militærutgifter. Samtidig lider landet fortsatt av fattigdom, mangel på grunnleggende sikkerhet og en svært svak og korrupt stat, heter det i en rapport i tre deler som legges fram torsdag og er kritisk til den danske innsatsen i Afghanistan.

Rundt 500 millioner danske kroner sendes fortsatt hvert år til Afghanistan, til tross for at danske penger har forsvunnet gjennom korrupsjon og mislykkede prosjekter. Likevel mener Jensen at Danmark har utgjort en forskjell i Afghanistan, og at bistanden bør fortsette.

– Vi kan ikke garantere at det ikke har vært prosjekter hvor det er tapt penger underveis, men vi kan garantere at vi har solide retningslinjer, overvåking og kontrollorganer, sier utenriksministeren. (©NTB)