Situasjonen i Eritrea følges kontinuerlig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Justisdepartementet er bekymret over menneskerettighetssituasjonen i Eritrea, men har ikke gitt opp målet om å få til en returavtale med landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Menneskerettighetssituasjonen gir grunn til dyp bekymring. Vi følger utviklingen i landet og har en dialog med eritreiske myndigheter om migrasjon og retur, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Justisdepartementet i en epost til NTB.

Onsdag slo FN fast i en rapport at regimet i Eritrea har gjort seg skyldig i systematiske forbrytelser mot menneskeheten siden 1991, blant annet gjennom drap, voldtekter og slaveri. Justisdepartementet forsøkte i fjor å få på plass en returavtale som skulle gjøre det mulig å tvangsreturnere eritreere til hjemlandet, men avtalen er ikke blitt noe av.

– Det er et mål for regjeringen å inngå returavtaler som gjør at personer som ikke gis opphold i Norge, kan returneres. Returer vil selvsagt bare kunne skje i tilfeller der en person har fått avslag på søknad om asyl i Norge, sier Røsland og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– UDI og UNE vurderer løpende om situasjonen i Eritrea gir grunnlag for asyl eller oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Deres avgjørelser baseres på oppdatert landinformasjon fra Landinfo og andre troverdige kilder. Utlendingsmyndighetene er kjent med at flere land fremover vil søke å innhente ny og oppdatert informasjon om forholdene i Eritrea. (©NTB)